frågor & svar: om att vara läkarstudent och om stockholmssyndrom

Hej Sardellen!

Vet att du helst inte pratar om läkaryrket på bloggen, men som en hängiven läsare som dessutom pluggar till läkare själv är det oundvikligt att jag suger åt mig allt du skriver om sjukhuset i bloggen. 

Min fråga är väl kanske – hur var klin för dig? Jag har precis börjat och tycker det är väldigt svårt, även om det också är väldigt kul. Svårt att komma ihåg vad patienten säger för jag fokuserar så mycket på vad jag säger, svårt att höra blåsljud, svårt att koppla anamnes och fynd till vad jag faktiskt lärt mig innan. Har du några tips? Minns du några reflektioner från när du själv gick klin? Var det svårt för dig med, eller gled du in i de snygga narkoskläderna från dag ett? Hade varit väldigt kul (och kanske tröstande) att höra!

”Klin” är alltså när man börjar praktisera på sjukhuset. Jag minns nästan inget av mina kliniska placeringar. Mitt fokus var på helt andra saker. Typ att vara uppe hela nätterna och hänga efter en kille som inte kunde bestämma sig och äta så lite som möjligt istället för att prata om att min mamma helt plötsligt, och samtidigt inte plötsligt alls, bara dog.

Det jag minns är att det kändes som att jag inte lärde mig någonting. Nya handledare varje dag som inte fått en minut extra i sitt schema för att handleda och mest lät en sitta och titta på.

När jag sedan började jobba kändes det som att jag inte kunde någonting. Men så småningom, kanske efter att ha jobbat som läkare i ungefär 8 månader började saker falla på plats. Sedan när jag jobbat i ett år till kände jag att det här med att jobba på akuten är jag ju faktiskt ganska bra på. Vad ni än ringer om, vem som än trillar in genom dörren, så kommer jag att fixa det. 

Och sedan när jag började på narkos, tog det väl åtta månader igen innan det började kännas som att det ens var lagligt att jag skulle få hålla på med det här. Nu har det gått ett år. Det är fortfarande jättesvårt och jag blir ofta jätteosäker, varvat med vissa saker som börjar gå på rutin. Den här veckan har jag börjat på på IVA och det känns som att börja om från början igen. Och så kommer det fortsätta. En del av att orka vara läkare är ju att vänja sig vid att känna sig sämst.

Alla är vi förstås olika, men min poäng är: det tar lång tid att lära sig svåra saker. 

Det är faktiskt helt sjukt att förvänta sig att kunna jobba som läkare innan man lärt dig det. Alltså helt, helt sjukt! Det är så typiskt läkarstudenter att pyska ur sig själva (och alla omkring sig!) med sinnesjuka och totalt världsfrånvända krav på sig själva. Något som faktiskt hindrar er från att lära er saker.

Jag försöker säga till studenterna jag handleder: “alla frågor jag ställer till dig är för din skull, jag förväntar mig inte att du ska kunna svara på en enda en av dom. Mina förväntningar på dig är obefintliga.” 

En sak som ni studenter gör hela tiden, är nämligen att ställa frågor som ni egentligen inte undrar, utan som bara är i syfte att visa hur mycket ni själva kan. Vi är liksom tränade i att att vilja imponera och briljera. Till alla läkarstudenter som läser den här bloggen: sluta med det genast. Ingen bryr sig om hur mycket du kan. Ni kan jättelite, och det är precis som det ska vara. Försök att ställa frågor du är genuint nyfiken på. Fråga mig bara inte en enda gång till hur man gör AT i Köpenhamn för då kommer jag dö av tristess och du får hålla primärjourstelefonen och larmsökaren själv resten av kvällen. 

Sammanfattningsvis, klin är en jättespeciell miljö. För mig var det jättesvårt att trivas, jag försökte ärligt talar inte ens. Mitt råd är helt enkelt att bara försöka stå ut, lita på att du kommer lära dig tillslut och snälla sänk kraven, för din egen och alla andras skull. 

Om du hade fått välja om, alltså inte börja om nu, utan gått tillbaka i tiden och valt om från start, hade du valt läkaryrket igen eller något annat? Jag tror inte jag hade det nämligen.

Jag hade kanske svarat lite annorlunda innan jag började på narkos, men nu är svaret väldigt enkelt. Jag älskar jag verkligen mitt jobb, med en viss besatthet, och längtar ingen annanstans. Det känns typ aldrig som att jag jobbar, utan istället är på en jätterolig kurs varje dag.

En kurs där det alltid är skarpt läge och där varenda millimeter av mig utvärderas och betygsätts, ibland efter outtalade och diffusa kriterier. Men på något sätt så vet jag att jag aldrig skulle vilja ha det på något annat sätt. Jag älskar, och hatar, att vara i en miljö det förväntas att vara perfekt. Jag blir kanske lugn av att det finns en så tydlig riktning. Lite som att vara olyckligt kär, när man är olyckligt kär vet man alltid vad man vill. Kanske är detta ett Stockholms-syndrom som krävas för att stå ut i en extremt pressad miljö, men jag orkar inte gå in i den känslan just nu, och är inte mottaglig för några som helst goda råd, så låt mig leva och dö i mina illusioner.

När jag jämför arbetsvillkor och löner med vänner i andra likvärdiga branscher så förstår jag att man som läkare kanske dragit en nitlott. Kanske hade livet var mer “soft” om man blivit civilinjengör istället. Alla män i min familj är mangementkonsulter och framförallt min ena bror har en väldigt föraktfull inställning till att jobba inom sjukvården. Alltså som i att han, uttalat, tycker att man är dum i huvudet om man valt att bli läkare istället för att läsa teknisk fysik. I min sinnesjuka familj är jag alltså en hopplös bohem som bor i Malmö och jobbar som läkare. 

Men en annan sak som är soft, är dels att inte vara ett jävla rövhål som min bror, är att inte behöva arbeta med pengar och kapitalistiska värden. Det finns såklart fler jobb än läkare som uppfyller dessa kriterier. Men läkare är ju ett utav dom. Och det är otroligt soft att ha ett yrke som har så hög status i nästan samtliga kretsar, hur mycket jag än försöker kan jag nog inte riktigt se vidden av detta privilegium. 

Det som saknas för mig i läkaryrket är väl det kreativa. Men det får jag utlopp för på andra håll, som i den här bloggen tillsammans med er. Det räcker faktiskt för mig. 

Men jag blir så nyfiken på dig! Jag tjuvläser lite i den blogg att du är i slutet av AT. Varför känner du såhär? Vad ska du göra efter ATn? Vad hade du valt istället om du fick välja om? 

21 reaktioner till “frågor & svar: om att vara läkarstudent och om stockholmssyndrom

  1. Civilingenjör här vars syster är läkare. Många civilingenjörer (som jag) tjänar betydligt mindre än en läkare. Läkare har tydliga, rejäla lönesteg som andra yrkesgrupper saknar. Det är jättebra för vi vill att läkare ska bli bra och stanna kvar och jobba med det ni är bra på! Men att läsa teknisk fysik leder inte automatiskt till en välbetald anställning. Obs tillägg: jag är nog inte ett rövhål vilket komplicerar saker för mig just i arbetslivet (annars är det rätt skönt). Obs tillägg: Jag jobbar kontorstid utan pressen med mänskliga kontakter som behöver mig akut, tycker inte att jag behöver tjäna som en läkare.

    Gillad av 1 person

    1. +1 på detta! om man är inne i läkaryrket och jobbar på i de olika stegen sker det en tydlig progression, det är väldefinierat vad som behövs för att komma till nästa steg och det finns en trygghet i det kan jag tycka. (men kan vara vissa nålsögon när man ska byta steg). Det går att komma vidare till högre steg i sitt yrke utan att behöva armbåga sig fram. Sedan finns det en massa saker som är tufft såklart som du är inne på. Och tidigt när man kommer ut efter examen har jag förstått att arbetsvillkoren på många gånger kan vara rätt vidriga (och på ett sätt som inte motsvarar lönenivån.) men just den där förutsägbarheten tycker jag är ganska behaglig.

      Gillad av 1 person

    2. Åh, jag är civ.ing med bror som är läkare. Han fick ut sin examen ett par år efter mig och tjänade redan då samma. Nu tjänar han garanterat mer men jobbar också som en gris, jour hela tiden… Jag uppskattar att ha ett ”oviktigt” jobb (ingen dör om min uppgift inte blir klar) men samtidigt har jag grava motivationsproblem och funderar typ dagligen på att skola om mig. Läkare tar för lång tid / jag är för gammal… Men lärare kanske. Inte för att nån undrade, men ändå!

      Gillad av 2 personer

      1. Åh, jag funderar också på att skola om mig typ dagligen! Jobbar inom digital marknadsföring och kan ibland känna att jag dör av tristess för att det känns så tråkigt och meningslöst! Det där som Sardellen skrev om ”att inte behöva arbeta med pengar och kapitalistiska värden”, det känner jag verkligen lockar mig så sjukt mycket! Känner mig matt av att varje dag jobba i företagsvärlden där allt är så resultatinriktat och fokus är på att tjäna pengar.

        Frågan är ju bara hur man ska lyckas skola om sig efter att ha använt typ allt sitt CSN… De två yrken jag funderar på mest just nu är bibliotekarie och diakon 😀

        Gillad av 1 person

      2. Kan absolut rekommendera lärare, jag gjorde själv en omskolning eller vad man ska kalla det som 30-åring och läste KPU (1,5 år) med massa intressanta personer och har nu ett jobb som ger mig frihet, kreativitet, löpande fortbildning i mina favoritämnen (svenska och samhällskunskap) plus att jag får träffa massa gulliga personer och ge dem en push på vägen!

        Väldigt okapitalistiskt också men flera snäpp lägre status då, och en lägre men helt okej lön så länge man fixar sin ingångslön.

        Gillad av 1 person

        1. Civ.ing här men inom energiomställningen i samhället. Kan tycka att det är en bra balans av meningfullhet och ‘oviktighet’ i vardagen. Tips ifall ni inte kan/vill skola om er, det ger oavsett en framtidstro tycker jag!

          Gilla

          1. Heja! Smart att anvönda sin kompetens på ett meningsfullt och bra sätt! Schysst också mot samhället att ta tillvara på den utbildning man fått! 🙂

            Gilla

          2. Åh, jag tycker att det är SÅ SVÅRT att söka ingenjörsjobb som inte är för exakt den (ganska smala) kompetens jag läste master i och jobbat med sedan dess! Vet att man supposedly ska kunna söka alla möjliga och omöjliga ingenjörsjobb men allt jag hittar känns så… nischat.

            Gilla

  2. Älskar att läkaryrket är spännande, meningsfullt, socialt och lärorikt. Hatar arbetsmiljö, arbetsvillkor och bristande kollegialt stöd. Med det senare menar jag den där mentaliteten att ”det är såhär det är att vara läkare, på min tid transplanterade jag minsann njurar självständigt på mitt första pass efter examen” ungefär, vilket ju leder till exakt noll förbättringsarbete. Hade faktiskt, trots att jag verkligen gillar vissa aspekter, inte valt läkaryrket idag om jag kunnat välja om. Jag tycker liksom inte att det är rimligt att ens arbetsliv ska ha ett så stort inslag av ångest i vardagen som jag upplever att både jag och mina kollegor har. Hoppas att det blir bättre senare under karriären!

    Gillad av 2 personer

    1. Vet inte var du är i karriären och världen, men upplever att rätt arbetsplats kan göra så mycket. Sen fattar jag att alla inte kan flytta vart som helst eller att man kanske har en viss specialitet man verkligen är intresserad av som gör att konkurrensen är högre och villkoren sämre. Men jag tycker att jobbångest är undantaget, inte vardagen, på min arbetsplats (men har absolut stött på andra kliniker där varje dag är en bergsbestigning eller en omöjlig patiens man försöker få att gå ut).

      Gilla

      1. Tack, så fint du skrev! Jag tror absolut att det varierar mellan kliniker. Gör AT på ett litet sjukhus där man är en hel del ensam på akuten med bakjour i hemmet en timme bort, det påverkar såklart min känsla för yrket jättemycket (”man ska inte ta en sån här AT om man inte gillar utmaningen” säger min chef, men efter att ha vikat i två år utan att ens ha fått komma på en intervju någon annanstans kände jag mig helt ärligt rätt pressad att ta den plats jag fick…). Sry för rant om hemska arbetsvillkor, min poäng var att jag är tacksam för alla som poängterar att det faktiskt går att hitta en plats där man kan känna sig trygg! ❤

        Gillad av 1 person

        1. Jag har tyckt det blir bättre för varje nålsöga. Funderade på att göra något helt annat precis i slutet av AT, för att jag inte orkade ha ett jobb där jag kände mig så otillräcklig och med så mycket ångestfyllda beslut att grubbla över. Nu snart färdig specialist (nån månad kvar typ) och bara att ha fått tiden att bli riktigt kunnig i sitt område och jobba länge har gjort sitt. I början av läkarjobbet ältade jag de flesta handläggningar. Nu gör jag inte det. Tror det finns mycket hopp för ljusning efter leg.

          Gillad av 1 person

  3. Så generöst du delar med dig av ditt yrke, det är verkligen spännande att följa!! Älskar din blogg o ditt skrivande. Du lyckas till och med få mig att tro att jag vill bli läkare ibland genom dina texter (vilket jag absolut inte vill haha, men så väl lyckas du förmedla din känsla till mig). Kram o tack för fin läsning ❤

    Gilla

  4. När jag gjorde mina första kliniska placeringar förstod jag också precis noll. Jag förstod inte alls hur vården fungerade överhuvudtaget eller ens vad en epikris var. Men det blir roligare och roligare. Jag tänker också att ingen ställer några som helst krav på en student, vi vet alla hur det är att vara sådan. Och en at-läkare är ju fortfarande på sin grundutbildning. Jag (specialist i jourtung och ganska blodig specialitet) blir otroligt imponerad av alla hårt arbetande och duktiga under- och at-läkare varje dag, och verkligen förvånad över hur lite frågor de faktiskt ställer och hur mycket de kan hela tiden! Själv minns jag det som att jag frågade jämt, om allt, hela tiden under at.
    Till dig at-läkare som är stressad vill jag hälsa att det finns en rolig och trevlig arbetsplats där just du kommer att känna dig hemma, och du kommer att hitta den till sist även om det känns tufft nu. Stressen lägger sig!

    Gillad av 1 person

  5. Tycker ditt läkarperspektiv är jätteintressant. Tycker att alla andras perspektiv inom vården är intressant. Vi är alla bara människor som kämpar på efter bästa förmåga och ju mer vi kan om varandras yrken och utmaningar desto bättre blir vi tillsammans!
    Mvh röntgensjuksköterska i GBG

    Gillad av 1 person

  6. Ja så himla intressant att läsa texter och kommentarer från läkarvärlden! För mig är det så himla många miles away men älskar att befinna mig på sjukhus, drömmer om att hitta ett sätt att jobba där med mina spretiga yrkesben. För att få vara där något verkligen är på riktigt. Och att träffa en både skicklig och socialt lagom kompetent läkare är bland det bästa jag vet (sjukt sagt men jaja)! Lite som att träffa en annan art, för att det ligger så långt från mig själv 🙃

    Gillad av 2 personer

  7. Hej!
    Kul att läsa ditt svar på min fråga, och alla kommentarer från andra! Du och jag är nog väldigt olika som människor, och jag gillar också att läkaryrket kan rymma så många olika personligheter under samma paraply! Kan inte tänka mig nåt värre än att jobba just på narkosen faktiskt, låter hemskt att allt måste vara perfekt, att varje dag känns som en kurs, ryser!

    Skrev ett inlägg på temat ett tag tillbaka – https://gaeddan.blogg.se/2023/october/att-angra-sig-2.html . Jag håller med dig om att det är skönt att jobba utanför kapitalism och konsumtion, att det är skönt att ha ett jobb som inbyggt i sig har någon slags kärna av mening, men såhär i efterhand känns det onödigt svårt, onödigt ångestfyllt.

    Men som jag skriver i inlägget så hatar jag inte jobbet som läkare, jag vantrivs inte så att jag på allvar överväger att skola om mig, jag bara önskar att jag valt något annat, något enklare. Samtidigt inbillar jag mig i alla fall att jag nu tagit mig igenom det värsta – klarat utbildningen och klarat ATn (väntar otåligt på att legitimationen ska landa i mejlinkorgen!)

    kram
    Gäddan

    Gilla

  8. Tänkte på detta idag under min praktik! Otroligt befriande att tänka på att verkligen ingen handledare bryr sig öht ifall jag ställer ”smarta frågor” eller inte, när man är indoktrinerad i det dumma dumma läkarstudent-tankesättet att hela världen rasar om jag inte kan svara rätt

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar