den stumma staden

Dom senaste dagarna har staden varit svår att förstå. 

Mina dagar i staden har sett ut såhär; jag vaknar i min säng, jag föreställer mig hur jag går upp, klär på mig, går ner för dom fyra trapporna och sedan ut på gatan. Men där har föreställningsförmågan tagit slut. Jag har inte kunnat förstå åt vilket håll på gatan det skulle finnas någon mening med att gå. 

Så jag har blivit kvar där jag vaknat. Med persinnerna nere har jag sett Natten är Dagens Moder  i SVTs akriv. Sedan har det blivit eftermiddag eller tidig kväll, och då har jag har stigit upp, borstat håret och promenerat bort mot stadsdelen med alla barerna. Väl där har jag druckit öl med den ena efter den andra, gått från ställe till ställe. Sedan har det blivit morgon och allt har börjat om.

Exakt den här dagen hände tre gånger. Likt hon i om uträkning av omfång, genomlevde jag samma stumma vårdag och iskalla vårkväll igen och igen. På den tredje dagens kväll berättade jag för Maja om den stumma staden. Och sedan fortsatte jag att berätta lite till om allt det där jag är rädd för, men nu sagt så många gånger att orden låter som om dom sägs på ett annat språk, historien är nu så välformulerad och parerad.

Men Maja svarade som om hon bara hört det där första, hon höll med om att staden är stum på dagen. I städer är dagarna utan ljus, och sedan kvällarna utan mörker. Du måste ta dig ut och härifrån så fort du vaknar och inte återvända förrän du är trött, förklarade hon på ett ungefär.

Morgonen efter, vilket var den fjärde morgonen, efter den tredje natten, klev jag genast upp ur sängen. Jag drack en kopp kaffe, kokade ett ägg och packade en väska med halsduk keps och bok. Sedan gick jag ned till busshållplatsen och en halvtimme senare klev jag av. 

Det första som mötte mig var ett stort buskage av ljusa gröna blad. Jag började gå och passerade byggnader  i ljust tegel. Jag lade mina händer mot husväggarna och kände hur solen värmt upp det, som en karaktär i en roman eller som någon som bestämt sig för att bli lite sinnessjuk. 

Jag kom fram till ett slott. På framsidan växte murgröna och framför slottet fanns en trädpark och följde man stigen kom man till en magnoliaträdgård. Framför ett hav av lila blommor, ännu en bit längre in i skogen, sa en kvinna till mig, 

“Visst är det vackert?” Jag ville inte att hon skulle sluta prata med mig så jag frågade vad blommorna hette. 

“Det är julrosor. Har du sett björkarna? Om du korsar järnvägen och sedan tar höger så kommer du dit.” sa hon. Jag gjorde som hon sa och stod sedan helt stilla mellan dom vita, raka stammarna. 

Jag återvände till slottet och satte mig på trappan framför ingången, lutade mig mot fasaden och började läsa i Hanna Nordenhöks bok Underlandet. En dag ska jag också skriva precis sådär. Efter ett tag lade jag mig på gräset. Jag rullade runt och lade mig på mage. Jag gjorde några yogaposer trots att jag hade jeans. Efter ännu ett litet tag blev jag trött, och då åkte jag hem. 

När kvällen kom var jag tillbaka i staden. Det var söndagskväll. Jag bestämde mig för att ställa klockan en timme tidigare än vanligt. Att gå upp tidigt är bra ensamhetsmatematik, långa morgnar och korta kvällar. Alla vill vara ensamma på morgonen, ingen vill vara ensam på kvällen. Tänk att hon sitter sådär och skriver medan det blir ljust, plötsligt lägger sig ett rosa skimmer över det stumma och tystnaden förvandlas, blir till ett utrymme istället för ett tomrum.

27 reaktioner till “den stumma staden

  1. en lite hård fråga: vill du vara i en relation? Känns som att Sardellen endast är Sardellen om hon är singel. Iaf behöver nog ett identitetsskifte ske?

    Fin text!!

    Gilla

    1. Vad olika man kan läsa text och författarskap (ja, jag är av åsikten att ett slags författarskap pågår på den här bloggen). Eller kanske vad som driver en till att läsa en blogg. Jag tänker att Sardellen-bloggen rör sig över många ämnesområden, tankar, idéer och att en av styrkorna är förmågan att sätta ord på helt skilda tankar om vad det är att vara, leva och försöka göra något meningsfullt i den här världen. Tror till exempel att det hade kunnat skrivas helt otroliga texter med det här språket om att leva länge med någon eller om föräldraskap. Precis som jag tycker att den här bloggen spänner över ämnen som konsumtion, vänskap, yrkesliv, läsande, skrivande med samma precision i språket och stilen som är det jag uppskattar. Oerhört spännande hur olika ingång man kan ha till verken, jag har inte alls läst detta som en blogg som har pitchen ”det handlar om en singeltjej”, men det kanske beror på vad man söker för läsning.

      Men du kanske menade något annat, något slags karaktär på djupet du tänker att du hittar genom att läsa dessa texter som visar att skribenten skulle vara SINGEL ner till själva kärnan och essensen av sin identitet? I så fall får jag nog hålla med Sardellen att det är en väldigt okänslig tanke att dela.

      Gillad av 1 person

      1. jag skulle inte säga essensen av Sardellens person, det tror jag verkligen inte! Det jag tror att jag menar är nog snarare detta; skrivandet på bloggen är skarpt och ibland lite hårt (enligt min uppfattning) och det känns som att det kan vara lite isolerande i sig att analysera sin närmaste omgivning. Jag får lite påminnelser av Carina Rydbergs sätt att skriva.

        Gillad av 1 person

        1. okej, vad spännande. Jag håller med dig om en del av textens karaktär och särdrag (även om de bästa Sardellen-texterna enligt min smak är några pärlor som just blandar det hårda och det mjuka, nåt som smälter, vilket jag bland annat upplever i den här texten). Men förstår nog inte hur det skulle representera viljan att vara i en relation, eller öppna för den frågan. Framförallt som texterna ofta handlar om att vilja vara det. Men jag kanske fortfarande inte förstår, och så kan det ju vara ibland.

          Gillad av 1 person

  2. skrev en kommentar som försvann, eller så blir de modererade ibland och ibland inte? otrolig text hur som helst, tycker om hur den är så stillsam och precis och kontrollerad på ytan men på djupet rör det sig så mycket i den. du skriver så att man håller andan för att inte vissa varje betydelsefull fras typ. blir bara bättre och bättre (skrivandet alltså, livet kan jag inte uttala mig om)

    Gillad av 1 person

  3. Fortsätt fortsätt fortsätt skriv! Det är helt förtrollande och jag älskar hur ditt skrivande (iallafall för mig) blir en perfekt barriär mellan det som jag inbillar mig är du, och det som blir din beskrivning av världen. Jag uppskattar verkligen att INTE veta vad som är du, och vad som är text. Det känns som att du har väldigt mkt integritet som skribent.

    Gilla

  4. En så innerlig och fin text. Att göra tomrum till utrymme. ❤

    Jag satt igår kväll och bekymrade mig över vårens leda, hur ska man hantera det kyliga intet i väntan på allt? ”Du måste ta dig ut och härifrån så fort du vaknar och inte återvända förrän du är trött”, var en sanning som träffade. Jag tror att det är lösningen. 

    Gillad av 1 person

  5. SHIT, va min första tanke när jag kom till sista ord.
    VEM SKRIVER SOM DU. nej jag vet ingen faktiskt.
    tack för att du skriver och att vi får läsa.

    och, du satte då sannerligen ord på ännu en anledning till varför jag älskar morgnar så mycket. Alla vill vara ensamma på morgonen, ingen vill vara ensam på kvällen.
    ett utrymme, inte tomrum. ska tatuera in det (alltså nej det kommer jag inte men du fattar)

    tack igen.

    Gillad av 1 person

  6. Jag känner igen mig väldigt mycket. Jag känner mig som fast i ett ”mellan”. Jag vet inte hur jag ska ta mig ur. Försöker. Försöker engagera kompisar. Känns inte som att nån prioriterar att ses. Så jag tänker att jag måste skapa förändringarna själv. Men det är så svårt, så jag hamnar kvar i stadiet av ”mellan”.

    Gillad av 1 person

  7. Det spänner och svider lite i ögonen av den här texten, inte så att tårarna står i dörröppningen men de tassar över golvet eller uppför trappen på väg dit. Och det är härligt att läsa ett blogginlägg som genererar den känslan. Tack!

    Gillad av 1 person

      1. Gjorde exakt samma sak förra veckan, men tänkte att aja då fick min självdistans jobba lite till.

        Instämmer också i att det här kommentarsfältet är ett tryggt rum!

        Gilla

  8. Otrolig text som jag tänkt på många gånger sedan jag läste den första gången. Den gav mig perspektiv på varför det ibland skaver att bo i stan.

    Gilla

  9. Jag hittade din blogg när jag var sjuk för några veckor sedan. Läste och läste och läste flera år bakåt i tiden. Det hade varit otroligt att läsa dina texter i bokform precis som de är.

    Gilla

    1. oj, så himla roligt att du läst allt i en sittning. tusen tack för det. vet inte riktigt vad jag ska svara på det sista, men blir såklart jätteglad.

      Gilla

  10. Har läst den här texten flera gånger och känns som det satte ord på mitt skavsår i själen jag haft senaste veckorna, tack!! Blir dock f*ttsur varje gång jag tänker på första kommentaren, sjukaste jag läst.

    Gilla

    1. Tack för att du läst, så roligt.
      Haha och vad skönt att höra. Jag är förstås väldigt känslig men blev blev helt matt. Det är knäppt att frivilligt skriva dagbok på internet.

      Gilla

  11. Apropå en annan stad, har du några tips på vad man ska göra och vart man ska hänga om man planerar tillbringa en helg i maj i Köpenhamn? Jag gillar museum, livemusik, att dansa och att spise någe gott

    Gilla

    1. Hej vad kul med semester. Jag är inte så intresserad av tips, tvärtom så känns det typ som att min själ dör lite när jag tänker på tips. Kanske för att det får mig att tänka på reklam, kapitalism eller kolonialism. Något med att skörda för sin egen vinnings skull. Skapar någon sorts distans… Eller något annat flummigt och obestämt!
      Men kontentan av dessa ofärdiga associationer är: det blir inga tips! Finns överallt annars på internet, så jag är säker på att ingen kommer drabbas av detta.

      Gilla

Lämna en kommentar