om veckans dagar

För första gången arbetar jag vanliga kontorstider och veckodagarna reser sig som symboler ur sanden. Fredags-känsla och söndagsångest känner vi ju till, men också de andra dagarna följer ett mönster och det mönstret ska vi nu studera.

Måndagen

På måndagar har jag börjat på ridlektioner med min bästa kompis. Så de rinner liksom på, direkt efter jobbet byter jag om snabbt och sedan går jag över till henne och får middag och skjuts till stallet. Detta är en bra dag.

Tisdagen

Veckans sämsta dag. På tisdagen planerar jag att träna, städa, göra matlådor, läsa en diktsamling eller två. Istället somnar jag på bussen, i soffan framför en tråkig, osammanhängande dokumentär om Nancy Pelosis och sedan igen klockan 21 i sängen. Den sista tanken som når mig innan jag somnar: så sorgligt att just jag skulle drabbas av den värsta av farsoter, ett tråkigt liv. 

Den stora frågan är om man ska göra något åt tisdagen eller acceptera den. Antigen så börjar jag typ åka direkt från jobbet till kallbadhuset. Eller så går jag ännu lite djupare in i rest & relaxation – aestethic: sjunker in i soffkuddarna och försvinner.

Onsdagen

Här finns lite energi. Vi är över krönet. På en perfekt onsdag känns det möjligt att springa efter jobbet innan jag går över till en kompis och äter middag. Vi kanske börjar tjafsa lite, alla är egentligen lite för trötta, men vi blir sams så snabbt att det nästan inte hände. Spänningen tänds och släcks så fort att den raderas ur minnet i samma sekund som den raderas ur rummet.

Torsdagen

Nu har det helt klart vänt. Torsdagen är lite som onsdagen fast ännu bättre. Här är den perfekt aktiviteten att träffa en kompis på lokal för en alkoholfri öl.

I en ännu bättre värld har jag en date eller liknande planerat till helgen som det nu går att börja tänka lite på. Vad ska man ha på sig. Vart ska man gå. (Jag skrev föst detta under onsdagen men flyttade det till torsdagen för att inte verkar för angelägen.) Denna vecka hade jag faktist en date på fredagen, men det var med en kille som spelar i ett band och jag var helt säker på att han skulle ställa in. Vid lunchtid idag fick jag ett sms: ”ser ut att bli extrainsatt möte med bandet ikväll. Det blir nog lite tight att ses.” Jag blev besviken men också nöjd över att få rätt.

Fredagen

På fredagar slutar jag tidigt. Så idag stämplade jag ut klockan 13.30. Eftersom förmiddagen försvinner som en nysning blir detta typ som en ledig dag. 

Min bästa fredagkväll är att gå på en ganska sen AW, så att jag hinner hem i mellan och göra mig i ordning. Jag som är så nerklädd, osminkad och smutsig på dagarna vill inte missa ett enda tillfälle att ha parfym och jeans. Jag tänker ibland att det finns två sorters arbeten, arbeten man duschar inför och arbeten man duschar efter. Mitt jobb hör absolut till det senare. Det skulle kännas som att duscha innan träningen att duscha innan jobbet. På AWn tar jag cirka två öl (jag menar vin) innan jag går hem och lägger mig tidigt.

Lördagen

Det är viktigt att lägga sig tidigt på fredagen så man inte missar veckans bästa stund: lördag förmiddag. Jag vaknar samma tid som när jag jobbar, min sömn är rutinstyrd och inte behovs-styrd om ni förstår. Veckans näst bästa stund infinner sig är när jag sitter i soffan och skriver och ser att klockan passerat den tiden jag brukar behöva gå till bussen. Sedan äter jag en sen frukost, och sen kommer den absolut bästa stunden: jag går och lägger mig igen och somnar om. Denna halvtimme är min djupaste sömn på hela veckan.

Sedan har jag hela lördagen till att skriva, läsa, springa långt. Allt det jag varit för trött för under veckan men egentligen vill göra. Och så på kvällen får det gärna vara fest som pågår hela natten. 

Söndagen

I den bästa av världar så har jag någon att äta söndagsmiddag med för att hjälpa mot singel-söndags-ångesten. Oftast har jag inte det och då är allt ödsligt, grått, oändligt och förgängligt.

Jag förstår att detta måste vara den mest meningslösa texten som skrivits för vissa. Men för er andra: vilka dagar tycker ni bäst och sämst om?

Annons

14 reaktioner till “om veckans dagar

 1. Jag vill bara säga att det här var min bästa text!! Jag har börjat bli en sån som gillar måndagar? WHAT? Alltid avundsjukt föraktat såna människor men nu är jag alltså där. Tar med mig lunch och tre mellanmål, kommer till kontoret innan alla andra, stannar sist, åker direkt hem utan att träna men kommer ändå hem sent. Får både vara den som tänder och släcker. Och får så mycket gjort att jag inte behöver jobba på hela resten av veckan.

  Gilla

 2. Ah jag tyckte också att denna test var himla trevlig!! Jag önskar att mitt svar var mer spännande och kanske att jag gillade mitt jobb mer men alltså lördag förmiddag va. Svårslaget.

  Gilla

 3. Ja alltså lördag förmiddag. Jösses. Nästan en helig stund.
  Söndagen. Lika upprymd som man är på fredagen , lika deprimerad känner jag mig på söndagen. Och då tycker jag ändå mitt jobb är OK. Till och med rätt kul. Har också ett jobb man duschar inför, vilket jag gillar. Det ligger också nära. Men ändå. Ibland drömmer jag om att ha en egen ateljé och att mina dagar bestod av att att sy, pyssla, odla, laga god mat och ha besök av lite trevliga kunder i ateljén som faktiskt vill betala riktigt bra för mina alster så jag kan ha lika livsstil i Stockholm som jag har nu. Men sen ibland känns det också rätt ensamt och som att man skulle tröttna.

  Gilla

 4. Bästa texten!!!
  Tidigare år var måndagar och torsdagar mina bästa dagar! Nu för tiden är måndagar sämsta dagen, alltid trött och känner mig som ett vrak. Fast nu när jag tänker efter så kanske måndag ändå är en bättre dag, nystart liksom, vill gärna sätta ribban högt för resten av veckan men kan inte bestämma mig just nu om det är bra eller dåligt. Är jag inte trött är måndag lätt en av bästa dagarna.
  Torsdag är liksom ladda inför helgen. Planera minutiöst vilken mat vi ska äta i helgen, drinkar och tillbehör. Älskar planera mat!! Älskar laga mat på helgerna!!

  Gillad av 1 person

 5. Jag resonerar nog ganska exakt likadant om veckodagarna som du, Sardellen! Även om alla dagar känns olika, inser jag nu, att jag faktiskt gillar alla dagar. Alla dagar är inte alltid bra, men de flesta har nåt bra i sig. (Jag skriver tacksamheter varje kväll, det kanske är det som gör att jag känner så?) Hurrar alltid lite för mig själv när jag är över onsdagskrönet, ibland redan på tisdagkväll eftersom jag varannan vecka köpt mig en tjänstledig fredag att skriva på. Förstår 100% vad du menar med singel-söndags-deppen. Idag har inte varit en sån för mig, trots enbart mitt eget sällskap. Hoppas du med haft en fin söndag ❤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s